perjantai 6. huhtikuuta 2012

Yllätyksettömät munat

Meidän perhe ei vietä perinteistä pääsiäistä. Pidän itse sitä niin vahvasti uskonnollisena juhlana että emme oikeastaan noudata sen suuremmin mitään varsinaisia perinteitä sen vietossa. Syömme kyllä suklaamunia, kylvämme ruohoa ja koristelemme pupuin ja tipuin. Mutta minä näen että pääsiäistä voi viettää kevään ja uuden alun juhlana aivan yhtä hyvin, onhan sen uskonnollinenkin sanoma ylösnousemus ja ihmiskunnan uusi alku. Perinteisestihän juhlanviettoon kuuluu sitten mämmiä, pashaa ja uusia eläimenalkuja karitsan ja munien muodossa. Alku-teema toistuu ruokapöydässäkin näemmä melko yllätyksettömästi.

Mutta mikä yllätys onkaan joka vuonna kun ihminen lähtee pääsiäistä ennen liikkeelle että autoillessa on ruuhkaa. Kyllä, aina kannattaa yllättyä pitkien pyhien tienoilla tapahtuvasta lisääntyneesta autoliikenteestä ja olla varautumatta siihen ja menettää hermonsa kun ei olekaan ainoana huristelijana.
Kauppareissulla käydessämme kuuntelin ihmisiä jotka hyörivät kiireisenä hyllyjen välissä jotta ehtisivät mahdollisimman nopeasti kotiin viettämään sitä vapaa-aikaa.
Yllättävää tosin, moni tuntui olevan autuaan ihmeissään siitä että "täälläpäs on ihmisiä!" Ja sen lisäksi usea näkyi olevan ärsyyntynyt siihen faktaan että "perkele kun on niin saatanasti tätä sakkia". Itse mietin siinä että aika harvoin sitä kukaan yksin kaupassa pääsee käymään, että aina siellä aika pakosti on muitakin. Mutta onhan se nyt väärin jos suomalainen joutuu jonottamaan. Siinä menee hermo!
Ja seuraavan pääsiäisyllätysryhmän muodostivat kauppalista nenän edessä kulkevat hermorauniot, jotka kiirehtivät tavaraa kärryihin ja manailivat että muistavatko sen, tämän ja tuon. "Jäiköhän joku nyt tästä listasta, jos nyt sejase puuttuu niin sit menee kyl kaikki pilalle".
Kyllä, jos unohdit ostaa ylimääräisen kennon kanan kuukautisia tai et saanut oikean merkkisiä karjalanpiirakoita tai et muistanut vauvalampaalle kastiketta, on KOKO pääsiäinen PILALLA. Hermohan siinä menee jos jotain puuttuu mitä piti olla juhlaan.
Ja jos joku tuli yllätyksenä niin se että ei mitenkään voinut ennakoida että jonkun pääsiäisruuan menekki on kova ja sitä ei välttämättä ole.
Näitä pääsiäisyllätyksiä saa seurata joka vuosi yhtä varmasti kuin syksyisin "talvi yllätti autoilijat"-otsikoita sekä kevään "nyt iskee takatalvi"-ilmoituksia.

Viis siitä että kukaan oikeasti viettäisi pääsiäistä sen vuoksi miksi se on. Kunhan nämä perinteet ovat kunnossa koska niin pitää tehdä. Ja niiden eteen juostaan peräsuoli pitkällä ja hermostutaan joka käänteessä kun etsitään täydellistä pääsiäistä. Pääsiäisen jälkeen krapula on kova ja yllätysmunista saadut lelut heitetään roskiin kun ne ovat osuneet kantapohjan alle edellispäivien aikana jokaisella vessareissulla. Alkaa keväinen arki ja sen mukana stressattu kesäloman odotus. On hyvä aloittaa vittuuntuminen ajoissa ja reippaana, hyvin hermostutun pääsiäisloman jälkeen!

Ihanaa pääsiäistä!

*Tiput ja possut seuraavat kun pääsiäispupu kakkii yllätyksenä suklaarakeita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti